Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Ειδώλιο Αφροδίτης

Από τα ωραιότερα πήλινα ειδώλια, που έχουν βρεθεί στη Βέροια, είναι αυτό που απεικονίζει τη θεά Αφροδίτη με τον Έρωτα. Είναι κατασκευασμένο με μήτρα, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες, όπως και η ψηλή βάση του, έχουν αποδοθεί με το χέρι. Η θεά παριστάνεται ημίγυμνη, πατώντας στις άκρες των δακτύλων. Το μοναδικό της ένδυμα, το ιμάτιο, δένεται σε κόμπο χαμηλά στους μηρούς και πέφτει σχηματίζοντας πλούσιες πτυχές. Η μορφή υψώνει το δεξί χέρι κρατώντας προσωπείο Σειληνού, ενώ στο αριστερό κρατεί φιάλη με καρπούς και γλυκίσματα. Στο κεφάλι φέρει πλούσιο στεφάνι από φύλλα και στον ώμο της κάθεται ερωτιδέας, το κεφάλι του οποίου δεν σώζεται. Κάτω αριστερά, πάνω στη βάση του ειδωλίου, στηρίζεται ερμαϊκή στήλη του θεού Πρίαπου. Η απεικόνιση των τριών θεοτήτων, που σχετίζονται με τη γονιμότητα, σε συνδυασμό με το Σειληνό, σύμβολο του Διονύσου, εκφράζει τη χαρά και την ευτυχία της ζωής. Το ειδώλιο προέρχεται από γυναικεία ταφή και είναι προϊόν του τοπικού εργαστηρίου κοροπλαστικής.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, Μέσα 2ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βέροια
Διαστάσεις: ύψος: 0,478 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Π 3109

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Αρχαία Μακεδονία: κατάλογος έκθεσης. Museum of Victoria, Melbourne, 25 November 1988 - 19 February 1989. Queensland Museum, Brisbane, 11 March - 30 April 1989, Αθήνα, 1988, 357, αρ. 317

Eros grec. Amour des Dieux et des Hommes: Catalogue d' Exposition, Παρίσι, 1989, 67, nr. 16

Βοκοτοπούλου Ι. (υπεύθ.), Ελληνικός πολιτισμός, Μακεδονία. Το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: κατάλογος έκθεσης στο Marche Bonsecours, Μοντρεάλ. 7 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου 1993, Αθήνα, 1993, 270, αρ. 346

Τζαναβάρη Κ., Πήλινα ειδώλια από τη Βέροια (Διδ. Διατρ.), Θεσσαλονίκη, 1993, 469, πίν. 63β