Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Ξίφος

Ξίφος που βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο της Βέροιας και σώζεται σχεδόν ακέραιο. Η λεπίδα του είναι σιδερένια, σχετικά μακριά, σε σχήμα λογχωτού φύλλου και έχει κατασκευασθεί με σφυρηλάτηση. Είχε προστομίδα από ελεφαντόδοντο και κυλινδρική λαβή, πλατειά στο κέντρο. Τη λαβή διακοσμούσαν δύο Νίκες, κατασκευασμένες με την έκτυπη τεχνική σε χρυσό έλασμα. Οι μορφές κρατούν ασπίδα και ξίφος και στηρίζονται σε ιωνικούς κίονες. Ο τύπος του ξίφους αυτού, με τη μακριά λεπίδα και την πλατειά κυλινδρική λαβή, κυριαρχεί από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. έως τα ύστερα ελληνιστικά χρόνια. Το συγκεκριμένο είναι προϊόν τοπικού εργαστηρίου της Μακεδονίας. Μαζί με το ξίφος είχαν τοποθετηθεί στον τάφο μια χάλκινη υδρία-κάλπη με τα οστά του νεκρού, καθώς και αρκετά άλλα αξιόλογα κτερίσματα.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, Τέλη 4ου - αρχές 3ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βέροια, Κλασική - πρώιμη ελληνιστική νεκρόπολη Βέροιας
Διαστάσεις: μήκος: 0,60 μ.
Υλικό: Σίδηρος, Χρυσός, Ξύλο αδιάγνωστο, Ελεφαντοστό

Τουράτσογλου Ι., "Χρονικά", ΑΔ 29, (1973-74), 714-717

Τουράτσογλου Ι., "Το ξίφος της Βέροιας", Πορίσματα ανασκαφών τριετίας 1981-1983, Αρχαία Μακεδονία IV, Ανακοινώσεις κατά τοΤέταρτο Διεθνές Συμπόσιο, Θεσσαλονίκη 21-25 Σεπτεμβρίου 1983, Θεσσαλονίκη, 1986, 611-628