Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Επιτύμβια στήλη του Πατερίνου

Επιτύμβια στήλη με ανθεμωτή επίστεψη και ανάγλυφη παράσταση τεσσάρων μορφών σε τετράγωνο βάθυσμα. Στο κέντρο εικονίζεται όρθιος ο νεκρός Πατερίνος και δεξιότερα ο δούλος του, που κρατεί ηνία αλόγου, του οποίου η προτομή προβάλλεται λίγο πιο ψηλά. Αριστερά εικονίζεται καθιστή γυναικεία μορφή, πιθανότατα η κόρη του Αγάθα, με όρθια δούλη μπροστά της. Πάνω από τη μορφή της δούλης παριστάνεται το ανώτερο μέρος δένδρου με ένα φίδι τυλιγμένο στα κλαδιά. Κάτω από την επίστεψη της στήλης αναφέρεται το χαρακτηριστικό μακεδονικό όνομα του νεκρού και του πατέρα του, ενώ κάτω από την ανάγλυφη παράσταση έχει χαραχθεί το επιτύμβιο επίγραμμα, που ανάφερει ότι ο νεκρός εξελέγη δύο φορές στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα. Το μνημείο, έργο κάποιου τοπικού γλύπτη, ανέθεσε η κόρη του Πατερίνου, Αγάθα.

Επιγραφή:   ΠΑΤΕΡΙΝΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ / ΗΡΩΣ ΤΟΝ ΠΙΝΥΤΟΝ ΨΥΧΑ ΠΑΤΡΙΑ ΚΟΝΙΣ ΑΔΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ / ΠΕΝΤΕ ΑΚΡΙΤΕΙΣ ΕΤΕΩΝ ΠΛΗΣΑΜΕΝΟΝ ΔΕΚΑΔΑΣ / ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΚΛΥΤΟΝ ΥΙΑ ΠΑΛΑΙΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΕΡΙΝΟΝ / ΟΝ ΠΑΤΡΑ ΤΑΓΟΝ ΔΙΣΣΑΚΙΣ ΑΝΥΣΑΤΟ / ΕΥΣΕΒΕΩΝ ΔΕ ΜΟΛΟΝΤΟΣ ΑΛΑΜΠΕΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΑΤΡΟΣ / ΓΕΝΝΑ ΑΓΑΘΩΝ ΑΓΑΘΑ ΤΟΝΔΕ ΑΝΕΤΕΥΞΕ ΠΕΤΡΟΝ
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 100 - 80 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βέροια, Συνοικισμός Κάτω Ελιάς, νότια νεκρόπολη αρχαίας Βέροιας
Διαστάσεις: πλάτος: 0,515 μ., ύψος: 2,205 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ 294

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Γουναροπούλου Λ., Χατζόπουλος Μ.Β., Επιγραφές κάτω Μακεδονίας. Τεύχος Α΄, Επιγραφές Βέροιας, Αθήνα, 1988, 349, αρ. 392

Τουράτσογλου Ι., Μακεδονία: ιστορία, μνημεία, μουσεία, Αθήνα, 1996, 184, εικ. 229