Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Επιτύμβια στήλη Αδέας Κασσάνδρου

Ναόσχημη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη και ανάγλυφη παράσταση ανάμεσα σε δύο πεσσούς. Παριστάνεται η νεκρή να κρατάει ρόκα με αδράχτι, ενώ δίπλα της η δούλη της κρατάει το σκιάδιο. Δεξιά, επάνω σε βάθρο, εικονίζεται ο Ερμής με κηρύκειο και μπροστά του παιδική μορφή, που ίσως ταυτίζεται με το Θάνατο. Στο δεξιό άκρο της παράστασης υπάρχει μία ερμαϊκή στήλη, ενώ επάνω από τις μορφές εικονίζονται κάτοπτρο, θολία, ριπίδιο, πυξίδα και στέφανος. Το όνομα της νεκρής, Αδέα Κασσάνδρου, αναγράφεται στο επιστύλιο, ενώ κάτω από τις μορφές έχει χαραχθεί επιτύμβιο επίγραμμα, που αναφέρεται στο γνωστό και από άλλα επιτύμβια μνημεία θέμα του άωρου θανάτου.

Επιγραφή:   - Επιστύλιο: ΑΔΕΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ
- Κάτω απ' το επιστύλιο: ΓΝΩΘΙ ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠ ΕΜΟΙ ΤΑΦΟΝ ΗΝ ΕΤ ΑΩΡΟΝ ΠΑΡΘΕΝΟΝ ΕΓ ΝΟΥΣΟΥ ΔΕΙΝΟΣ ΕΜΑΡΨΕ ΑΙΔΗΣ ΜΑΤΡΙ ΔΕ ΚΗΔΟΣ ΑΕΙ ΜΕΓΑ ΚΥΝΑΝΝΑΙ Α ΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΩΙ ΠΑΤΡΙ ΛΙΠΟΥΣΑ ΕΘΑΝΕΝ
Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, γύρω 200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βέροια, Θέση Έξω Παναγιά, βορειανατολικό νεκροταφείο Βέροιας
Διαστάσεις: πλάτος: 0,575 / 0,53 μ., ύψος: 1,04 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ 160

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Γουναροπούλου Λ., Χατζόπουλος Μ.Β., Επιγραφές κάτω Μακεδονίας. Τεύχος Α΄, Επιγραφές Βέροιας, Αθήνα, 1988, 348, αρ. 391