Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Γυμνασιαρχικός Νόμος

Μεγάλη στήλη με οριζόντια επίστεψη και κυμάτιο, που σώζει μία από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες σχετικά με τα αρχαία γυμνάσια. Φέρει και στις δύο όψεις επιγραφή, το κείμενο της οποίας περιλαμβάνει ψήφισμα για την υιοθέτηση του νόμου για τη λειτουργία του γυμνασίου της Βέροιας, αλλά και το μακροσκελές κείμενο του ίδιου του νόμου. Πρόκειται, στην ουσία, για αναδιοργάνωση του θεσμού και μετατροπή του γυμνασίου από ιδιωτικό σε δημόσιο. Αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του γυμνασιάρχου και των ασκουμένων στο γυμνάσιο, καθώς και ρυθμίσεις για τους αγώνες και τις λατρείες που τελούνταν εκεί. Το κείμενο παρέχει σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας ενός ελληνιστικού γυμνασίου, αλλά και για τους θεσμούς και τη ζωή της πόλης της Βέροιας. Η επιγραφή βρέθηκε σε δεύτερη χρήση ως κάλυμμα τάφου, σε θέση που ταυτίζεται με την περιοχή όπου βρισκόταν το αρχαίο γυμνάσιο της πόλης, καθώς από εκεί προέρχονται και άλλα επιγραφικά μνημεία που σχετίζονται με αυτό.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, Α΄τρίτο 2ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βέροια, Θέση "Παλαιοφόρος"
Διαστάσεις: μήκος: 1,755 μ., πλάτος: 0,468 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ 488

Gauthier Ph., Hatzopoulos M.B., "La loi gymnasiarchique de Beroia", Μελετήματα 16, (1993), 17-28

Γουναροπούλου Λ., Χατζόπουλος Μ.Β., Επιγραφές κάτω Μακεδονίας. Τεύχος Α΄, Επιγραφές Βέροιας, Αθήνα, 1988, 77, αρ. 1

Cormack J.M.R., "The Gymnasiarchical Law in Beroea", στο Αρχαία Μακεδονία. Έκτο διεθνές συμπόσιο ΙΙ, Θεσσαλονίκη, 199??, 139-150