Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας

Κύρια όψη της σαρκοφάγου
Σαρκοφάγος της Επισκοπής

Στα πιο εντυπωσιακά και καλύτερα διατηρημένα ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής ανήκει η φημισμένη κιβωτιόσχημη πήλινη σαρκοφάγος της Επισκοπής. Πρόκειται για μνημείο, που ξεχωρίζει τόσο για την εκτέλεση όσο και για τα θέματα της διακόσμησής του, η οποία οργανώνεται σε δώδεκα ζωγραφισμένες παραστάσεις. Η σαρκοφάγος προέρχεται από λαξευτό πεταλοειδή τάφο της Υστερομυκηναϊκής ΙΙΙ περιόδου. Καλύπτεται με σαμαρόσχημο κάλυμμα, που στη μία απόληξη της κορυφής επιστέφεται με βουκράνιο και στην άλλη με ανθρωπόμορφο ειδώλιο. Οι παραστάσεις, που καλύπτουν όλες τις επιφάνειες, είναι σημαντικές για την εποχή, καθώς εικονίζονται σκηνές από την καθημερινή ζωή με εντυπωσιακές παραστάσεις ζώων, δένδρων και ανθρώπινων μορφών. Όλες οι σκηνές περιβάλλονται με πλαίσιο. Χαρακτηριστική στη ζωγραφική της περιόδου αυτής είναι η απεικόνιση του ματιού, που αποδίδεται κατ' ενώπιον και καταλαμβάνει όλο το πρόσωπο, ακόμη κι όταν η κεφαλή είναι σε κατατομή. Μία σκηνή σε πλαίσιο της μιας μακριάς πλευράς με τρεις μορφές σε άρμα και τρεις άλλες στο πλάι με σπονδικά αγγεία, πιθανόν συνδέονται με εκφορά ή λατρεία νεκρού.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Επισκοπή Ιεράπετρας, Τάφος Υστερομυκηναϊκής περιόδου ΙΙΙ
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΣΙ ΑΕ 822

Πλάτων Ν., "Η αρχαιολογική κίνηση εν Κρήτη κατά τα έτη 1941-1947", Κρητικά Χρονικά Ι, (1947), 638

Παπαδάκης Ν., Ιεράπετρα, η νύμφη του Λιβυκού: οδηγός για την ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό της, Αθήνα, 1982, 70-72

Οπίσθια όψη της σαρκοφάγου
Η μια στενή πλευρά της σαρκοφάγου