Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου

Ο τάφος 12 με την πλάκα του στομίου μπροστά του
Τάφος Κρυών

Ένας από τους τάφους (τάφος 12), που εντοπίσθηκαν στην περιοχή της Ορθής Πέτρας της Κρήτης. Πρόκειται για ταφικό πίθο οριζόντια τοποθετημένο και κτισμένο ολόγυρα ώστε να σχηματίζει ψευδοθόλο. Το στόμιό του ήταν φραγμένο με λεπτή πλάκα και ήταν στραμμένο προς την ανατολή. Ο πίθος είχε διάμετρο 0,35 μ. και ύψος 0,40 μ. και στο εσωτερικό του περιείχε τα οστά ενός νεκρού. Οι τάφοι αυτού του τύπου αντί να κατασκευάζονται πρώτα και μετά να δέχονται την ταφή, κτίζονταν μετά την ταφή, γύρω και πάνω από τον ταφικό πίθο, με λίθους σε πυκνή διάταξη. Η κατασκευή του τοιχώματος ήταν τόσο καλή και ο τάφος τόσο χαρακτηριστικός αυτού του είδους των μνημείων, ώστε αποφασίσθηκε η απόσπαση και η μεταφορά του στο μουσείο, χωρίς να μεταβληθεί η αρχική του διάταξη.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 970 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Νεκροταφείο Κρυών Σητείας, Κρυές Σητείας - θέση Τσάχαλη ή Ορθή Πέτρα, υστερομυκηναϊκό-γεωμετρικό νεκροταφείο
Διαστάσεις: διάμετρος: 0,90-1 μ.
Υλικό: Λίθος, Πηλός
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΑΝ ΑΕ 8967

Δαβάρας Κ., Αρχαιότητες και μνημεία ανατολικής Κρήτης, ΑΔ 31, Β2 Χρονικά, (1976), 382, πίν. 302 β-δ

Τσιποπούλου Μ., "Τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου στην ανατολική Κρήτη" στο Ειλαπίνη. Τόμος τιμητικός για τον καθηγητή Νικόλαο Πλάτωνα, Φιλολογικές & Ιστορικές Σπουδές, Ηράκλειο, 1987, 261-262 αρ. 6

Άποψη του τάφου 12
Άποψη του τάφου 12