Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας

Η κεντρική παράσταση του αγγείου εντοπίζεται στο λαιμό, όπου ο Ηρακλής φονεύει το κένταυρο Νέσσο
Αμφορέας του Νέσσου

Το αγγείο είναι από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά δείγματα του πρώιμου αθηναϊκού μελανόμορφου ρυθμού. Ο μεγάλος τροχήλατος αμφορέας έχει ψηλό λαιμό, δύο συμπαγείς κατακόρυφες λαβές και φέρει διακόσμηση με σκούρο χρώμα επάνω σε ανοιχτόχρωμο φόντο. Οφείλει το όνομά του στην κεντρική παράσταση που εικονίζεται στο λαιμό: ο Ηρακλής φονεύει με ξίφος τον κένταυρο Νέσσο, επειδή παρενόχλησε τη γυναίκα του Διηάνειρα. Στο σώμα του αγγείου εικονίζονται δύο Γοργόνες σε θαλασσινό τοπίο, που δηλώνεται με δελφίνια. Φεύγουν ορμητικά, καταδιώκοντας τον Περσέα, που δεν απεικονίζεται, ενώ η αδελφή τους, Μέδουσα, σωριάζεται στη γη αποκεφαλισμένη από αυτόν. Η διακόσμηση συμπληρώνεται με ανθεμωτή αλυσίδα στον ώμο, με μικρές μορφές πουλιών και γεωμετρικά ή φυτικά μοτίβα, που δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου ελεύθερο χώρο. Ο αμφορέας χρησιμοποιήθηκε ως επιτάφιο μνημείο και είναι έργο του «ζωγράφου του Νέσσου», του πρώτου αγγειογράφου του μελανόμορφου ρυθμού, που αναγνωρίσθηκε από τους μελετητές και ονομάσθηκε συμβατικά από αυτό ακριβώς το αγγείο.

Επιγραφή:   ΝΕΤΟΣ, ΗΕΡΑΚΛΕΣ
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 620 π.Χ.
Δημιουργοί: Ζωγράφος του Νέσσου
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα, Οδός Πειραιώς, απέναντι από το Ορφανοτροφείο (οικία Σαρακωμένου)

Beazley J.D., Attic Red-figure Vase-painting, Οξφόρδη, 1956, σ. 4, 1

Παπασπυρίδη-Καρούζου Σ., Αγγεία του Αναγυρούντος, Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας 48, Αθήνα, 1963, σ.123 κ.ε., πίν. 81-92.

Τιβέριος Μ., Αρχαία αγγεία, Ελληνική Τέχνη, Αθήνα, 1996, σσ. 248-249, εικ. 19-20