Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Πρόσθια όψη του αγάλματος
Άγαλμα του βασιλικού γραφέα Ραχοτέπ

Αντιπροσωπευτικό έργο γλυπτικής της περιόδου του Αρχαίου Βασιλείου. Το άγαλμα σώζεται ακέραιο, σε πολύ καλή κατάσταση. Απεικονίζει το βασιλικό γραφέα Ραχοτέπ, όπως μας πληροφορεί ιερογλυφική επιγραφή στη βάση του, που αναφέρει το όνομα, το αξίωμα και τον τίτλο του εικονιζόμενου. Ο άνδρας παριστάνεται σε αυστηρά μετωπική στάση, καθισμένος σε στρογγυλευμένη προς τα πίσω βάση, στην τυπική στάση των γραφέων της περιόδου: οκλαδόν με το αριστερό πόδι πάνω από το δεξί και με τα χέρια να ακουμπούν στην ίσια κοντή φούστα, χωρίς όμως να κρατούν τον τυπικό πάπυρο. Στο κεφάλι φορεί τη μακριά περούκα με χωρίστρα στο μέσον, που φθάνει μέχρι τους ώμους. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το μουστάκι και το περίγραμμα των ματιών και των φρυδιών, τονίζονται με μαύρο χρώμα. Με μαύρο χρώμα τονίζεται ακόμη η περούκα και το διάστημα μεταξύ του κορμού και των χεριών, ενώ με κόκκινο χρώμα αποδίδεται η ζώνη της φούστας και το περίγραμμα των ποδιών. Το άγαλμα είναι δωρεά του Ιωάννου Δημητρίου.

Επιγραφή:   Ο ευνοούμενος βασιλικός γραφέας Ραχοτέπ
Χρονολόγηση: Αρχαίο Βασίλειο, 5η Δυναστεία, 2465-2325 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πιθανότατα από τον τάφο (τύπου Mastaba) του Ραχοτέπ στη νεκρόπολη της Σάκκαρα
Υλικό: Γρανίτης

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Κουραχάνης Π., "Αίγυπτος: ιερογλυφικά" στο Η γέννηση της γραφής: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1985, σελ. 20

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 32-33, pl.2Β (σελ. 44)