Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Κύρια όψη της πώρινης αναθηματικής στήλης
Αναθηματική στήλη του φαραώ Τεφνάχτ

Αναθηματική στήλη, που στο ανώτερο, ημικυκλικό τμήμα της φέρει επίστεψη του φτερωτού ηλιακού δίσκου με δύο ουραίους, σύμβολο προστασίας των εικονιζομένων μορφών. Ακριβώς από κάτω φέρει συμμετρική κοιλανάγλυφη παράσταση τριών μορφών: απεικονίζεται ο φαραώ Σεψεσρά Τεφνάχτ να προσφέρει το ιερογλυφικό σύμβολο του αγρού (sht) σε δύο θεότητες: στο δεξί τμήμα, στο θεό Ατούμ, που φορεί το διπλό στέμμα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, και στο αριστερό, στη θεά Νηϊθ. Μεταξύ του φαραώ και των θεοτήτων, και στα δύο μέρη της στήλης, εικονίζεται ο υπηρέτης του ναού Ιρέφ-αα-Νηϊθ, σε μικρότερη κλίμακα, όρθιος με τα σύνεργα του επαγγέλματός του: τη διχαλωτή ράβδο για το διώξιμο των φιδιών και τη σκούπα. Κάτω από την παράσταση υπάρχει εγχάρακτη ιερατική επιγραφή σε ένδεκα οριζόντιες σειρές, σύμφωνα με την οποία ο φαραώ Τεφνάχτ προσφέρει γη 10 αρούρων στο ναό της Νηϊθ, κυρίας της Σαΐδος, την οποία θα νέμεται ο υπηρέτης των πυλών του ναού της, Ιρέφ-αα-Νηϊθ και τα τέκνα του. Το έργο δωρήθηκε στο μουσείο από τον Ιωάννη Δημητρίου.

Επιγραφή:
Στοιχεία εκθέματος
Χρονολόγηση: Τρίτη Μεταβατική περ., 24η Δυναστεία, 728-720 π.Χ., 8ο έτος της Βασιλείας του φαραώ Τεφνάχτ (720 π.Χ.)
Τόπος Εύρεσης: Πιθανότατα από το ιερό της Νηϊθ στη Σαϊς, δυτικά του Δέλτα (Κάτω Αίγυπτος).
Διαστάσεις: πλάτος: 0,40 μ., ύψος: 0,72 μ.
Υλικό: Πωρόλιθος

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ο κόσμος της Αιγύπτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: κατάλογος έκθεσης (Ed.Τζάχου-Αλεξανδρή Ολ.), Αθήνα, 1995, σελ. 161