Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Το χάλκινο εξάρτημα αιγυπτιακού πλοίου, από τα ελάχιστα γνωστά στον κόσμο
Απόληξη ιστού αιγυπτιακού πλοίου

Ιδιαίτερα σπάνιο έκθεμα είναι η κυλινδρική απόληξη ιστού από αιγυπτιακό πλοίο των χρόνων του Μέσου Βασιλείου. Ο σωλήνας είναι κατασκευασμένος με χύτευση και φέρει δύο ζεύγη κατακόρυφων κρίκων στην επιφάνειά του, και έναν ακόμη, οριζόντιο, στην κορυφή. Οι κρίκοι χρησίμευαν για το πέρασμα των σχοινιών του ιστίου του πλοίου. Στην επιφάνεια του σωλήνα έχει χαραχθεί κάθετη ιερογλυφική επιγραφή, που μας πληροφορεί ότι το αντικείμενο ήταν αφιέρωμα του επόπτη και μεγάλου άρχοντα της πόλης Κεμνύ, γιο του Γιουι, στους θεούς Όνουρι και Αθώρ. Αυτό το εξάρτημα αιγυπτιακού πλοίου είναι από τα ελάχιστα γνωστά στον κόσμο. Μοναδικά παράλληλά του είναι η χάλκινη απόληξη ιστού και το μικρό ομοίωμα από φαγεντιανή, που βρίσκονται στο Μουσείου του Καΐρου (αρ. 4869 και 4956, αντίστοιχα). Το έργο είναι δωρεά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Επιγραφή:   Βλ. Fr. W von Bissing, Αρχαίαι Αιγυπτιακαί Κορυφαί Ιστών, στην ΑΕ (1905), σελ. 158-159, πίν. 4.
Χρονολόγηση: Μέσο Βασίλειο, 2134-1650 π.Χ.
Υλικό: Χαλκός

von Bissing F.W., "Αρχαίαι Αιγυπτιακαί κορυφαί ιστών", ΑΕ, (1905), σελ. 158-60, πίν. 4.

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 34, pl.4Β (σελ. 46)