Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Πρόσθια όψη του αγαλματίου
Αγαλμάτιο του Χάπι

Μικρό χυτό άγαλμα νεαρού Αιγυπτίου, κομψό έργο της χαλκουργίας των τελευταίων ετών του Μέσου Βασιλείου. Παριστάνεται ο Χάπι, όρθιος, σε στάση βαδίσματος, με το αριστερό πόδι εμπρός. Με το αριστερό χέρι κρατάει μια μακριά ράβδο και με το δεξί ένα ασημένιο εργαλείο, που δηλώνει το επάγγελμα του χρυσοχόου. Η μορφή χαρακτηρίζεται από το κομψό και ευαίσθητο πλάσιμο του λεπτού νεανικού σώματος και από τη σταθερότητα της κίνησής της. Ο Χάπι φορεί την ίσια κοντή περούκα και είναι ενδεδυμένος με την κοντή αιγυπτιακή φούστα. Οι λεπτομέρειες του προσώπου και του ενδύματος αποδίδονται με εγχάραξη. Η μορφή στηρίζεται επάνω σε ορθογωνική βάση, που είναι ξύλινη και επενδυμένη με λεπτό έλασμα χαλκού. Στην επιφάνειά της έχει χαραχθεί οριζόντια, σε τέσσερις σειρές, ιερογλυφική επιγραφή, σύμφωνα με την οποία το αγαλμάτιο είναι αφιερωμένο στον Όσιρι από τον αδελφό του νεκρού για την ψυχή (Κα) του νεκρού Χάπι. Το έργο είναι δωρεά του Ιωάννου Δημητρίου.

Επιγραφή:   Βλ. W. von Bissing, Agyptische Bronze und Kupferfiguren des Mittleren Reichs στο ΑΜ 38 (1913), η επιγραφή δίδεται στη σελ. 241, Abb. 2 και η μετάφρασή της στη σελ. 239.
Χρονολόγηση: Από τέλη Μέσου Βασιλείου (13η Δυναστεία) έως αρχές Νέου Βασιλείου (1600-1500 π.Χ.)
Διαστάσεις: ύψος: 0,183 μ.
Υλικό: Χαλκός, Ξύλο αδιάγνωστο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

von Bissing F.W., "Agyptische Bronze und Kupferfiguren des Mittleren Reiches", AM 38, 1913, pp. 239-262, fig. 1-2, 5-6, pl. X, XI, 1

Ο κόσμος της Αιγύπτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: κατάλογος έκθεσης (Ed.Τζάχου-Αλεξανδρή Ολ.), Αθήνα, 1995, σελ. 111

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 35, pl.6 (σελ. 47)