Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Πλάγια όψη του αγαλματίου
Αγαλμάτιο του φαραώ Σαβάκα

Είναι η πιο αντιπροσωπευτική και η μοναδική ακέραια από τις ελάχιστες απεικονίσεις του φαραώ Σαβάκα, που σώζονται μέχρι σήμερα. Το αγαλματίδιο είναι συμπαγές και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Νούβιος φαραώ απεικονίζεται σε στάση προσφοράς, γονατισμένος ταπεινά με τα χέρια προτεταμένα, και πιθανότατα κρατώντας αφιέρωμα σε κάποια θεότητα, το οποίο δεν σώζεται. Στην πόρπη της ζώνης της κοντής πτυχωτής φούστας του (sndy-t) υπάρχει εγχάρακτη δέλτος με το όνομά του. Στο κεφάλι του διακρίνονται τα περίτεχνα σγουρά μαλλιά, σύμφωνα με κάποιους μελετητές, ή το μπλε πολεμικό στέμμα, σύμφωνα με άλλους. Από πάνω, όμως, φορεί το στέμμα των Νουβίων φαραώ με τους διπλούς ουραίους, ενώ στο λαιμό του κρέμονται δεμένες «σε σκοινί» τρεις πλαστικές κεφαλές κριού, που ήταν το ιερό ζώο και το σύμβολο του Άμμωνα-Ρα, κυρίαρχης θεότητας αυτών των φαραώ. Το αγαλματίδιο ήταν πιθανότατα ανάθημα του Σαβάκα σε κάποιο ιερό της Αιγύπτου ή της Νουβίας. Δωρήθηκε στο μουσείο από τον Ιωάννη Δημητρίου.

Επιγραφή:   Στην πόρπη της ζώνης η δέλτος του φαραώ Σαβάκα
Χρονολόγηση: Ύστερη περίοδος, 25η Δυναστεία, γύρω στο 700 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Άγνωστος. Πιθανότατα σε ναό της Αιγύπτου ή Νουβίας.
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΙΓ.632

Μπουφίδης Ν., "Ο Σαβάκα και η Αμενίρδις", ΑΑΑ ΙΙΙ, (1968-69), σελ. 275-85, εικ. 4-5, 8β

Ο κόσμος της Αιγύπτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: κατάλογος έκθεσης (Ed.Τζάχου-Αλεξανδρή Ολ.), Αθήνα, 1995, σελ. 145-147

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 37, pl.9Α (σελ. 50)

Οπίσθια όψη του αγαλματίου
Λεπτομέρεια του άνω τμήματος του αγαλματίου