Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Πρόσθια όψη συμπλέγματος
Τμήμα συμπλέγματος με το φαραώ Ραμσή Β΄

Το ανώτερο τμήμα συμπλέγματος αγαλμάτων, που πιθανότατα απεικονίζει το φαραώ Ραμσή Β΄. Σώζεται το κεφάλι και τμήμα του κορμού του, ενώ ψηλά στον αριστερό βραχίονα έχει χαραχθεί η δέλτος του, γεγονός που οδήγησε και στην ταύτιση της μορφής. Ο φαραώ φορεί τη χαρακτηριστική καλύπτρα νέμες (nms), της οποίας τα απτύχωτα μπροστινά άκρα φθάνουν μέχρι το στήθος. Τα ώριμα αυστηρά χαρακτηριστικά του προσώπου αποδίδονται με φυσιοκρατικό τρόπο: γεμάτο στρογγυλό πρόσωπο, με τονισμένα μήλα, μάτια αμυγδαλωτά με βαριά ανάγλυφα βλέφαρα και φρύδια, πλατύ στόμα, ίσια φαρδιά σαρκώδη μύτη και στρογγυλεμένο πηγούνι. Πίσω, ψηλά στην πλάτη σώζεται το χέρι δεύτερης μορφής, που βρισκόταν προς τα δεξιά του Ραμσή. Από τα πολλά σωζόμενα αγάλματα αυτού του φαραώ, άλλα χρονολογούνται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του και άλλα στην ραμψιδική περίοδο γενικά, αφού ορισμένα κατασκευάσθηκαν στην εποχή των διαδόχων του, αλλά φέρουν τη δική του δέλτο. Το έργο είναι δωρεά του Αλεξάνδρου Ρόστοβιτς.

Επιγραφή:   Η δέλτος του φαραώ Ραμσή ΙΙ
Χρονολόγηση: Νέο Βασίλειο, 19η Δυναστεία, 1290-1070 π.Χ.
Υλικό: Γρανίτης
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ36

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 37, pl.7Β (σελ. 48)