Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Πρόσθια όψη του αγάλματος
Τμήμα αγάλματος φαραώ

Χαρακτηριστικό δείγμα της αιγυπτιακής τέχνης του Αρχαίου Βασιλείου είναι το ανώτερο τμήμα του αγάλματος που απεικονίζει φαραώ. Η μορφή έχει στρογγυλό, γεμάτο πρόσωπο, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, τονισμένα με τις μακριές κοσμητικές γραμμές σε χαμηλό ανάγλυφο, ίσια μακριά σαρκώδη μύτη και μεγάλο στόμα με το ελαφρύ μειδίαμα. Στο κεφάλι φορεί την καλύπτρα νέμες (nms), με ισόπαχες οριζόντιες πτυχώσεις στα δύο μπροστινά άκρα, που φθάνουν στο στήθος. Εμπρός, στο μέσο της ανάγλυφης ταινίας της καλύπτρας, υπάρχει οπή, που πρέπει να χρησίμευε για την ένθεση μεταλλικού ουραίου. Κάτω από το πηγούνι υπάρχουν ακόμη δύο οπές για τη στήριξη του «ψεύτικου» ιερού-τελετουργικού πώγωνα. Στους φαρδείς ώμους και στο πλάσιμο του γυμνού αθλητικού κορμού επικρατούν οι στρογγυλεμένες φόρμες. Το άγαλμα απηχεί το απλό και κομψό πλάσιμο των ήρεμων και μεγαλόπρεπων μορφών της 4ης Δυναστείας και ίσως αποτελεί μία ακόμη απεικόνιση του φαραώ Χεφρήνου σε αλάβαστρο. Το έργο είναι δωρεά του Αλεξάνδρου Ρόστοβιτς.

Χρονολόγηση: Αρχαίο Βασίλειο, 4η Δυναστεία, 2520-2467 π.Χ.
Υλικό: αλάβαστρο
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ120

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ο κόσμος της Αιγύπτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: κατάλογος έκθεσης (Ed.Τζάχου-Αλεξανδρή Ολ.), Αθήνα, 1995, σελ. 80-81

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 32, pl.2A (σελ. 44)