Κυκλαδική Συλλογή

Λεπτομέρεια της πήλινης βάσης αγγείου. Εικονίζεται ψηλόλιγνος ψαράς σε μετωπική όψη.
Κυλινδρική βάση με απεικόνιση ψαράδων

Κυλινδρικό σκεύος, πιθανότατα βάση αγγείου, με μια από τις αρχαιότερες παραστάσεις ψαράδων που σώζονται από τις Κυκλάδες. Είναι τροχήλατο και διακοσμείται με την αμαυρόχρωμη τεχνική, δηλαδή με θαμπό κοκκινωπό χρώμα επάνω σε ανοιχτόχρωμη θαμπή επιφάνεια. Απεικονίζονται τέσσερις ψηλόλιγνοι ψαράδες με το πρόσωπο σε κατατομή και το σώμα κατ' ενώπιον. Όλοι φορούν το τυπικό μινωικό ζώμα, έχουν μακριά μαλλιά μέχρι τους ώμους, και στο πρόσωπό τους ξεχωρίζει το υπερβολικά μεγάλο μάτι, χαρακτηριστικό των σύγχρονων τοιχογραφιών. Ο ένας αγγίζει τη μέση του με το αριστερό χέρι, ενώ οι υπόλοιποι κρατούν σε κάθε χέρι από ένα ψάρι, που έχει ρύγχος δελφινιού (εκτός από ένα). Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως και στη σύγχρονη «τοιχογραφία των Ψαράδων» από το Ακρωτήρι της Θήρας, απεικονίζεται η επιστροφή από το ψάρεμα. Το θέμα του ψαρά αποτελεί μινωική έμπνευση, ενώ παραστάσεις ψαράδων διαφορετικής τεχνοτροπίας συναντώνται και στη σύγχρονη τέχνη της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 16ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Φυλακωπή Μήλου
Διαστάσεις: ύψος: 0,270 μ., διάμετρος: 0,105 μ.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Atkinson D., Bosanquet B.C., et.al., "Excavations at Phylakopi in Melos", JHS, (1904), Suppl. IV, pp. 123-125, fig. 95, pl. XXII

Zervos Ch., L' Art des Cyclades, Αθήνα, 1957, p. 40, fig. 312-315

Lacy A., Greek Pottery in the Bronze Age, London, 1967, p. 270, fig. 109