Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Επιτύμβια στήλη Σαυγένους
Επιτύμβια στήλη του Σαυγένους

Οι επιτύμβιες στήλες από μαύρο λίθο, που παριστάνουν πολεμιστές σε ώρα μάχης, είναι από τα γνωστότερα και σπουδαιότερα βοιωτικά έργα της κλασικής εποχής. Η στήλη του Σαυγένους φέρει την τυπική παράσταση, χαραγμένη επάνω στην πέτρα με λεπτές κουκκίδες και συνεχείς γραμμές, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες θα δηλώνονταν με χρώμα. Ο πολεμιστής φορεί κοντή χλαμύδα και στο δεξί χέρι κρατεί κοντό ξίφος, ενώ το σπασμένο ακόντιό του βρίσκεται μπροστά στα πόδια του. Το τοπίο υποδηλώνεται με κυματιστή γραμμή και ένα λουλούδι. Η σκηνή είναι ιδιαίτερα ζωντανή, καθώς ο καλλιτέχνης προσπάθησε να αποδώσει το αποκορύφωμα της δράσης, εικονίζοντας το δόρυ του αντιπάλου, αλλά και τις πέτρες που δέχεται ο πολεμιστής. Στο ανώτερο μέρος της στήλης έχει χαραχθεί το όνομα του νεκρού και επάνω από αυτό υπάρχει ζώνη με κλαδί ελιάς. Στην αετωματική απόληξη απεικονίζεται μικρογραφική σκηνή συμποσίου. Το έργο αποτελεί τυπικό δείγμα της σπάνιας αυτής τεχνικής, που αναπτύχθηκε στη Βοιωτία τον 4ο αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, αρχές 4ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Τανάγρα