Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Ψευδόστομος ενεπίγραφος αμφορέας από το Μουσείο Θηβών
Ψευδόστομος ενεπίγραφος αμφορέας

Χαρακτηριστικό δείγμα των ψευδόστομων αμφορέων με επιγραφές της Γραμμικής Β γραφής, που βρέθηκαν στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας και αποτελούν το σπουδαιότερο σύνολο του είδους αυτού. Το αγγείο έχει δισκοειδή βάση, ραδινό απιόσχημο σώμα, χοντρές ταινιωτές λαβές, λειτουργικό στόμιο στο κέντρο και ψευδές στόμιο, έκκεντρα τοποθετημένο στον ώμο. Φέρει απλή διακόσμηση με κόκκινες ευθύγραμμες και καμπύλες ταινίες στη βάση, στον ώμο και στον ψευδή δίσκο. Στην κοιλιά του αγγείου υπάρχει επιγραφή τριών λέξεων σε Γραμμική Β γραφή. Έχει ύψος 0,12 μ., ξεκινά κάτω από το λειτουργικό στόμιο και καλύπτει όλη την κοιλιά. Η πρώτη από τις λέξεις που αναγράφονται είναι ανδρικό όνομα σε ονομαστική πτώση, ενώ η δεύτερη είναι όνομα πόλης της δυτικής Κρήτης. Αρκετοί από αυτούς τους αμφορείς είχαν πράγματι εισαχθεί από τη δυτική Κρήτη, ενώ άλλοι είχαν κατασκευασθεί στη Θήβα. Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων, κυρίως λαδιού και κρασιού και αποδεικνύουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο περιοχών.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ΥΕ ΙΙΙ Β
Τόπος Εύρεσης: Θήβα, Παλαιό Καδμείο
Διαστάσεις: ύψος: 0,45 μ., διάμετρος: 0, 285 μ.

Κεραμόπουλλος Α., "Ανασκαφή του ανακτόρου του Κάδμου εν Θήβαις", ΠΑΕ, (1921), 32-34

Hallager E., "The Inscribed Stirrup Jars: Implications for Late Minoan IIIB Crete", AJA 91, (1987), 171-190

Raison J., Les Vases a inscriptions peintes de l' age mycenien, Ρώμη, 1968, 69, πιν. XLVI:89

Sacconi A., Corpus delle Inscrizioni Vascolari in Lineare B, Ρώμη, 1974