Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας

Ο νεαρός αναβάτης φορά κοντό χιτώνα και ο χάλκινος ίππος του αποδίδεται σε άνετο βηματισμό
Ειδώλιο ίππου με αναβάτη

Αριστουργηματικό έργο της αρχαϊκής μικροτεχνίας είναι το χυτό ειδώλιο ίππου και αναβάτη από τη Δωδώνη. Οι δύο μορφές έχουν κατασκευασθεί ξεχωριστά, αλλά και οι δύο με χύτευση. Ο νεαρός και αγένειος αναβάτης σώζεται ολοκληρος, εκτός από το δεξί χέρι, με το οποίο θα κρατούσε τα ηνία. Φοράει κοντό χιτώνα, που φέρει εγχάρακτη διακόσμηση στις παρυφές. Το σώμα του είναι μυώδες και η κόμη του απαρτίζεται από οριζόντιους βοστρύχους, που δένονται στην πλάτη, ενώ το πρόσωπό του αποκτά ζωντάνια με το έντονο βλέμμα. Ο ίππος σώζεται ολόκληρος μαζί με τη συμφυή στενόμακρη πλίνθο. Παριστάνεται σε άνετο βηματισμό και η πλούσια χαίτη του αποδίδεται πλαστικά με κατακόρυφους βοστρύχους και εγκάρσιες αυλακώσεις. Το ειδώλιο θεωρείται έργο κορινθιακού εργαστηρίου της βορειοδυτικής Ελλάδας και μάλλον αποτελούσε ζεύγος με παρόμοιο ειδώλιο ίππου από τη Δωδώνη, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Οι δύο μορφές πιθανολογείται ότι απέδιδαν τους Διόσκουρους. Το ειδώλιο δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τον Κ. Καραπάνο.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 575 π.Χ. - 550 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Δωδώνη, Ιερό Διός
Διαστάσεις: μήκος: 0,112 μ., ύψος: 0,123 μ.
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Χ16547+ΚΑΡ 27

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Βοκοτοπούλου Ι., Αργυρά και χάλκινα έργα τέχνης στην αρχαιότητα, Ελληνική Τέχνη, Αθήνα, 1997, σ. 235, αρ. 69

Λεπτομέρεια του αναβάτη. Στο δεξί του χέρι, το οποίο δε σώζεται, θα κρατούσε τα ηνία.