Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου

Ειδώλιο γυναικείας όρθιας ντυμένης μορφής

Πήλινο ειδώλιο γυναικείας όρθιας ντυμένης μορφής. Η γυναίκα φοράει χιτώνα και ιμάτιο που φθάνει επάνω από τα γόνατα. Ο δεξιός πήχυς κάμπτεται λοξά προς το στήθος κάτω από το ιμάτιο και το καλυμμένο αριστερό χέρι συγκρατεί την παρυφή του ιματίου. Το κεφάλι έχει υψηλή βοστρυχωτή κόμμωση γύρω από το μέτωπο και απλό χειροποίητο κρωβύλο πίσω. Ίχνη λευκού επιχρίσματος κυρίως στο λαιμό και το πρόσωπο και ερυθρής βαφής στην κόμμωση. Πρώιμοι ελληνιστικοί χρόνοι. Ανήκει σε ομάδα ειδωλίων που προέρχονται από το Βαθύ Μεγαλοχωρίου Μεθάνων και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία λόγω παράνομης κατοχής τους από ιδιώτη (Κων/νο Δρίτσα).

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 320 π.Χ. - 200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μέθανα, Βαθύ Μεγαλοχωρίου
Αριθμός Ευρετηρίου: Ευρετ. Μουσείου Πόρου αρ. 187

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Πέππα-Παπαϊωάννου Ε., "Πήλινα ειδώλια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου", στο Κονσολάκη-Γιαννοπούλου Ε. (επιμ.), Αργοσαρωνικός (τομ.Β'), Αθήνα, 2003, 189-276