Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου

Δακτυλιόσχημο περίαπτο

Χαρακτηριστικό εύρημα της Εποχής του Λίθου αποτελεί το δακτυλιόσχημο περίαπτο, που σώζεται περίπου κατά το ήμισυ. Τα αντικείμενα αυτού του είδους, που θεωρείται ότι αποδίδουν την ανθρώπινη μορφή, ήταν φτιαγμένα από διάφορα υλικά: χρυσό, άργυρο, πηλό, πέτρα και βρέθηκαν σε πολλά σημεία στα Βαλκάνια, στη Μικρά Ασία και στο Αιγαίο. Είχαν πιθανώς θρησκευτική ή αποτροπαϊκή σημασία και κρίνοντας από τη μεγάλη διάδοσή τους, πρέπει να είχαν ιδιαίτερη σημασία για τους προϊστορικούς ανθρώπους. Το συγκεκριμένο περίαπτο βρέθηκε στο σπήλαιο του Κίτσου, στην ανατολική πλευρά της Καμάριζας (Αγίου Κωνσταντίνου) Λαυρίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για μια οργανωμένη μεγάλη εγκατάσταση βοσκών και κυνηγών της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου (5300-4300 π.Χ.).

Χρονολόγηση: Νεολιθική Εποχή, 5300 π.Χ. - 4300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λαύριο, Σπήλαιο Κίτσου