Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άποψη του σκήπτρου με μορφή λεοπάρδης
Κεφαλή σκήπτρου με μορφή λεοπάρδαλης

Έξοχο δείγμα της λιθοτεχνίας των νεοανακτορικών χρόνων αποτελεί η περίφημη κεφαλή σκήπτρου, που βρέθηκε στο ανάκτορο των Μαλίων. Το μπροστινό τμήμα του έχει μορφή λεοπάρδαλης, ενώ το πίσω μέρος του καταλήγει σε πέλεκυ. Η μορφή του ζώου έχει αποδοθεί σε κίνηση «ιπτάμενου καλπασμού», δηλαδή σαν να τρέχει, με τα μπροστινά πόδια τεντωμένα. Το κεφάλι του αναπαριστάται με πλαστικότητα και ζωντάνια, ενώ το σώμα του καλύπτεται από ένα ατελείωτο κόσμημα εγχάρακτης τετραπλής σπείρας, τεθλασμένων γραμμών και κύκλων, που αποδίδουν συμβατικά το τρίχωμά του. Γύρω από το λαιμό και τους ώμους υπάρχει εγχάρακτη ταινία, διακοσμημένη με μικρές εγκάρσιες γραμμές. Το σκήπτρο συνδυάζει τα δύο σύμβολα της θρησκευτικής και πολιτικής εξουσίας των βασιλέων της μινωικής Κρήτης, τον πέλεκυ και τη λεοπάρδαλη, και είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.

Χρονολόγηση: Μέση Εποχή του Χαλκού, 1650 - 1600 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μάλια, Ανάκτορο