Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Πλακίδιο φαγεντιανής με αίγαγρο που θηλάζει
Πλακίδιο με απεικόνιση αιγάγρου

Πλακίδιο που απεικονίζει αίγαγρο να θηλάζει το μικρό του. Βρέθηκε σε πολλά θραύσματα στο χώρο των ιερών θησαυροφυλακίων του ανακτόρου της Κνωσού μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα και έχει συγκολληθεί. Σε χαμηλό ανάγλυφο ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει με ζωντάνια και φυσικότητα τον αίγαγρο και το νεογνό του. Οι μορφές των ζώων δηλώνονται με αρμονικά περιγράμματα και απαλούς όγκους, ενώ οι κινήσεις τους χαρακτηρίζονται από ακρίβεια και ένταση. Εντυπωσιακή είναι η απόδοση των λεπτών κεράτων και των μυών του αιγάγρου, που αποπνέει την ηρεμία του ζώου, καθώς και η έντονη συστροφή του σώματος του μικρού, που δηλώνει τη λαχτάρα του για τροφή. Παρά την άρτια απόδοση των ζώων, όμως, η παράσταση ξεπερνάει την ψυχρή αποτύπωση της φύσης και γίνεται πραγματικό αριστούργημα. Το πλακίδιο πρέπει να ενταχθεί στο ίδιο σύμπλεγμα με ένα άλλο, που απεικονίζει αγελάδα να θηλάζει το νεογνό της, και είναι πιθανό ότι αποτελούσε ένθεση σε αντικείμενο από ξύλο ή άλλο υλικό.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1600 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, Ανάκτορο, ιερά θησαυροφυλάκια