Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Πήλινος τρίωτος αμφορέας ανακτορικού ρυθμού με οδοντόφρακτα κράνη
Τρίωτος αμφορέας ανακτορικού ρυθμού

Ο τρίωτος αμφορέας είναι από τα σημαντικά δείγματα του ανακτορικού ρυθμού, που εμφανίσθηκε στη μινωική κεραμική κατά τα τελευταία ανακτορικά χρόνια. Το σχήμα του αγγείου είναι γνωστό και από παλαιότερες περιόδους, αλλά η μορφή του εδώ είναι καλοδουλεμένη, καθώς ο καλλιτέχνης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως είναι οι λαβές και το χείλος. Το κεντρικό μοτίβο της διακόσμησης αποτελεί μια σειρά από τέσσερα οδοντόφρακτα κράνη, τοποθετημένα σε πλάγια στάση. Η απόδοσή τους είναι σχηματική, ωστόσο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει όλα τα στοιχεία κατασκευής τους, όπως είναι οι σειρές από χαυλιόδοντες αγριόχοιρων και το λοφίο από ουρά αλόγου. Η υπόλοιπη επιφάνεια του αγγείου καλύπτεται από γραπτές καμπύλες γραμμές, που σχηματίζουν επιφάνειες διαφόρων αποχρώσεων, οι οποίες δηλώνουν αφαιρετικά το τοπίο. Παρά τη σχηματοποίηση και την αφαιρετική διάθεση των θεμάτων, η διακόσμηση του αγγείου χαρακτηρίζεται από δυναμική έκφραση, κίνηση και παλμό.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1425 - 1400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κατσαμπάς