Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Η πρόχους Κατσαμπά
Πρόχους ανακτορικού ρυθμού

Ιδιαίτερο δείγμα της κεραμικής των νεοανακτορικών χρόνων αποτελεί η τελετουργική πρόχους ανακτορικού ρυθμού, που βρέθηκε στον Κατσαμπά, το επίνειο της Κνωσού. Το αγγείο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και ξεχωρίζει για την περίτεχνη διακόσμησή του. Έχει ραδινό, κομψό σχήμα και λεπτή ραμφόστομη προχοή, στη βάση της οποίας καταλήγει η λαβή. Πλαστικές ακανθωτές αποφύσεις κοσμούν τον ώμο περικλείοντας το λαιμό, ο οποίος κοσμείται από μια ανάγλυφη οκτώσχημη ασπίδα. Ανάλογες αποφύσεις σε κατακόρυφες σειρές χωρίζουν το σώμα σε τέσσερις μετόπες. Η γραπτή διακόσμηση μέσα σε αυτές στηρίζεται στη χρήση σκοτεινών χρωμάτων σε ανοιχτόχρωμο βάθος και αποτελείται από άνθη παπύρου και ναυτίλους. Η έντονη σχηματοποίηση των μοτίβων παραπέμπει σε προχωρημένη φάση του ανακτορικού ρυθμού, όμως, ένα άλλο εύρημα από τον ίδιο χώρο, ένα αιγυπτιακό αλάβαστρο που φέρει τη δέλτο του φαραώ Τούθμωσι Γ΄ (1501-1447 π.Χ.), δίνει την απόλυτη χρονολόγηση της τελετουργικής πρόχου στο β΄ μισό του 15ου αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1450-1400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κατσαμπάς