Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Χρυσό δαχτυλίδι με παράσταση θεάς και γρύπα
Σφραγιστικό δακτυλίδι με παράσταση θεάς και γρύπα

Μικροσκοπικό σφραγιστικό δακτυλίδι, που αποδεικνύει τη δεινότητα των χρυσοχόων της μινωικής Κρήτης. Έχει ημικυλινδρικό κρίκο και κυκλική σφενδόνη, που διακοσμείται με την παράσταση δύο μορφών. Το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει ένας γρύπας, που παριστάνεται σε «ιπτάμενο καλπασμό» να εκτινάσσεται προς τα αριστερά και επάνω, με ανοιγμένα τα φτερά του. Το σώμα του είναι λεπτό και ανάλαφρο, ενώ το κεφάλι του τονίζεται με το μακρύ, γαμψό ράμφος. Στο δεξιό άκρο εικονίζεται μια γυναικεία μορφή, πιθανότατα κάποια θεότητα, η οποία μοιάζει να αιωρείται πίσω από το γρύπα με τεντωμένα και τα δύο χέρια. Είναι όρθια, με ανασηκωμένα τα πόδια και φορεί το χαρακτηριστικό μινωικό ένδυμα, το οποίο είναι κοντύτερο από ό,τι συνήθως. Φαίνεται ότι οδηγεί το μυθικό τέρας, όπως συμβαίνει και σε άλλες παραστάσεις της μινωικής τέχνης και ίσως πρόκειται για μια συνοπτική, αφαιρετική παράσταση άρματος. Το δακτυλίδι ήταν πιθανότατα κτέρισμα κάποιας ταφής, που είχε τοποθετηθεί στον όροφο του θολωτού τάφου Β των Αρχανών.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1450 - 1400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αρχάνες, Νεκροταφείο Φουρνί