Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Το λίθινο κωνικό ρυτό με αθλητικές παραστάσεις
Ρυτό "των πυγμάχων"

Από τα αριστουργηματικά λίθινα αγγεία νεοανακτορικής εποχής, που βρέθηκαν στην έπαυλη της Αγίας Τριάδας, είναι το κωνικό ρυτό με τις μοναδικές ανάγλυφες παραστάσεις, που έχει σωθεί σε θραύσματα. Έχει μία λαβή, το χείλος του είναι διακοσμημένο με εγχαράξεις και όλη η επιφάνειά του διακοσμείται με ανάγλυφες συνθέσεις που χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες. Η ανώτερη απεικονίζει σκηνή πυγμαχίας, η δεύτερη σκηνή ταυροκαθαψίων, ενώ οι δύο τελευταίες σκηνές πάλης, κυρίως μεταξύ κρανοφόρων ανδρών. Οι αθλητές είναι καλογυμνασμένοι, φορούν περίζωμα, γάντια και περικνημίδες και εικονίζονται σε όλα τα στάδια των αγώνων. Ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει θαυμαστά την ανατομία, την ένταση στα πρόσωπα και στα σώματά τους και τη φυσική ρώμη, δημιουργώντας εντυπωσιακές σε ζωντάνια συνθέσεις. Αξιοσημείωτοι είναι οι κιονίσκοι με τα λάβαρα, που εικονίζονται στην πρώτη και στην τρίτη ζώνη, οι οποίοι στόλιζαν συνήθως προσόψεις ιερών και δίνουν μια ένδειξη για το χώρο στον οποίο τελούνταν τέτοιοι αγώνες, ενώ παράλληλα συνδέουν άμεσα τον αθλητισμό με τη θρησκεία.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1550 - 1500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αγία Τριάδα, Βασιλική έπαυλη