Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Κύρια όψη του ποτηριού της αναφοράς
Ποτήρι "της αναφοράς"

Το κωνικό κύπελλο, γνωστό ως «ποτήρι αναφοράς» ή «του αρχηγού» είναι ένα από τα μοναδικά λίθινα σκεύη που βρέθηκαν στη νεοανακτορική έπαυλη της Αγίας Τριάδας. Έχει χαμηλή βάση, που χωρίζεται από το σώμα με επτά ανάγλυφους δακτυλίους, ενώ το σώμα του διακρίνεται σε δύο τμήματα με δύο κατακόρυφες ανάγλυφες ταινίες, διακοσμημένες με εγχαράξεις. Η κύρια σύνθεση απεικονίζει δύο αντιμέτωπους νεαρούς άνδρες. Ο ένας, ο πρίγκηπας, στέκεται σε τελετουργική στάση κρατώντας σκήπτρο στο δεξί χέρι, έχει μακριά μαλλιά και φοράει περίζωμα, υψηλά υποδήματα και περιδέραια. Απέναντί του στέκεται ο νεαρός αξιωματούχος με μαζεμένα μαλλιά και λοφίο στο κεφάλι. Φοράει περίζωμα και υψηλά υποδήματα και κρατάει σπαθί, ακουμπισμένο στο δεξί του ώμο, σε στάση χαρακτηριστική της αναφοράς. Και οι δύο νέοι διακρίνονται για την κομψότητα στο ύφος και την εξωτερική τους ένταση. Στην πίσω πλευρά απεικονίζονται τρεις μορφές, ίσως ακόλουθοι, που μεταφέρουν δέρματα, τα οποία ο νεαρός αξιωματούχος παρουσιάζει στον πρίγκηπα.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1550 -1500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αγία Τριάδα, Βασιλική έπαυλη