Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άποψη του χάλκινου ειδωλίου λατρευτή
Ειδώλιο λατρευτή

Ειδώλιο ανδρικής μορφής στη χαρακτηριστική στάση του λατρευτή, εξαιρετικό έργο της χαλκοπλαστικής των νεοανακτορικών χρόνων στην περίοδο της μεγάλης ακμής της. Έχει κατασκευασθεί με χύτευση και σώζεται ακέραιο. Ο νεαρός άνδρας, που παριστάνεται σε στάση προσοχής, έχει λεπτό και ψηλό σώμα, φοράει το τυπικό μινωικό περίζωμα, ένα απλό περιδέραιο στο λαιμό και κρίκους στα πόδια. Η κίνηση που τον χαρακτηρίζει ως λατρευτή είναι το ανασηκωμένο δεξί χέρι, το οποίο ακουμπά στο μέτωπο, χειρονομία που εκφράζει δέος και χαιρετισμό μπροστά στη θεότητα, ενώ το αριστερό παραμένει προσκολλημένο στο σώμα. Κύρια χαρακτηριστικά της μορφής είναι ο χιασμός των κινήσεων, η έντονη απόδοση των μυών, η έκφραση της εσωτερικής δύναμης που δηλώνεται με το τίναγμα του σώματος προς τα πίσω και το τέντωμα των ποδιών, η λεπτομέρεια στην απόδοση της κόμμωσης και ο πλούσιος στολισμός με κοσμήματα. Παρόμοια σύγχρονα ειδώλια έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Τύλισος, Έπαυλη