Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άποψη του χρυσού κοσμήματος σε σχήμα πάπιας
Κόσμημα σε σχήμα πάπιας

Μικροσκοπικό κόσμημα σε σχήμα πάπιας, το οποίο αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο της μινωικής χρυσοχοΐας στην περίοδο της ακμής της, στους νεοανακτορικούς χρόνους. Έχει κατασκευασθεί από χρυσό έλασμα σε δύο μέρη, το κεφάλι και το σώμα, που στη συνέχεια κολλήθηκαν μεταξύ τους. Με πολύ λιτές γραμμές αποδίδεται το περίγραμμα της πάπιας, χωρίς ωστόσο να αποκρύπτεται η πλαστικότητα και η φυσιοκρατία του σώματός της. Οι λεπτομέρειες του κεφαλιού, το ράμφος και τα μάτια έχουν αποδοθεί με εγχάραξη, ενώ τα φτερά αποδίδονται με γραμμές που σχηματίζονται από μικροσκοπική κοκκίδωση. Στο πρόσθιο μέρος της κοιλιάς της διακρίνεται διαμπερής οπή για ανάρτηση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πάπια αποτελούσε εξάρτημα κοσμήματος, όπως και άλλα παρόμοια μικρά χρυσά αντικείμενα με μορφή ζώων.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1450-1400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, Ανάκτορο