Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Χρυσόδετος σφραγιδόλιθος από χαλκηδόνιο, λιοντάρι με δαμαστές
Σφραγιδόλιθος με παράσταση λιονταριού με δαμαστές

Σφραγιδόλιθος σε σχήμα πεπλατυσμένου κυλίνδρου, δεμένος με χρυσό στις άκρες, χαρακτηριστικό δείγμα της μινωικής σφραγιδογλυφίας των νεοανακτορικών χρόνων. Η επιφάνειά του καλύπτεται από παράσταση, στην οποία απεικονίζονται ένα μεγάλο λιοντάρι και δύο ανδρικές μορφές, πιθανότατα κατά την προσπάθεια κυνηγίου ή δαμασμού του άγριου ζώου. Οι άνδρες φορούν το τυπικό μινωικό περίζωμα, φέρουν κάλυμμα στο κεφάλι και κινούνται προς τα δεξιά. Το λιοντάρι, εντυπωσιακό και ογκώδες, είναι επίσης στραμμένο προς τα δεξιά, αλλά φαίνεται ακίνητο, στοιχείο που κάνει την όλη σύνθεση στατική και τους άνδρες να φαίνονται περισσότερο σαν συνοδοί του θηρίου παρά ως δαμαστές του. Από τη σκηνή, εκτός από την κίνηση απουσιάζει και η απόδοση της μυολογίας, τόσο στις ανθρώπινες μορφές όσο και στο ζώο.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1600-1500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, τάφος Ισοπάτων