Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Κύρια όψη της θεάς του Καρφιού
Ειδώλιο της "θεάς με υψωμένα χέρια"

Το μεγάλο πήλινο ειδώλιο ανήκει στα έργα της μικρογλυπτικής που απεικονίζουν τη λεγόμενη «θεά με υψωμένα χέρια» και χρονολογούνται στην περίοδο μετά την καταστροφή των μινωικών ανακτόρων. Η γυναικεία μορφή παριστάνεται όρθια, με μακρύ ένδυμα που αποδίδεται σαν κύλινδρος, και έχει ανασηκωμένα τα δύο της χέρια σε δραματική στάση που δηλώνει δέηση. Το κεφάλι είναι μεγάλο, το πρόσωπο ωοειδές και η απόδοση των χαρακτηριστικών του τυποποιημένη και έντονη. Στο κεφάλι, που στηρίζεται σε ψηλό, δυνατό λαιμό, φοράει διάδημα διακοσμημένο με κέρατα καθιερώσεως. Από το σώμα αποδίδεται μόνο το στήθος, ενώ καινοτομία της εποχής αυτής στην απεικόνιση της θεάς είναι ότι τα πόδια πλάθονται ξεχωριστά και τοποθετούνται στο άνοιγμα που διαθέτει στο κάτω μέρος το μακρύ ένδυμα. Το ειδώλιο αποπνέει βαθιά θρησκευτικότητα και το πλάσιμό του χαρακτηρίζεται από σχηματοποίηση και ατεχνία, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από την πιθανή χρήση του ως λατρευτικό σύμβολο, ως «ξόανο» της θεάς.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1100-1000 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καρφί