Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Παράσταση ζεύγους, λεπτομέρεια από οινοχόη
Οινοχόη ανατολίζοντα ρυθμού

Η οινοχόη είναι από τα σημαντικότερα δείγματα της αρχαϊκής κρητικής κεραμικής κατά την ανατολίζουσα περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακόσμηση του αγγείου με τις εικονιστικές παραστάσεις και τα ποικίλα παραπληρωματικά μοτίβα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κεραμικό εργαστήριο των Αρκάδων ήδη από το α΄ μισό του 7ου αι. π.Χ. Στην κύρια παράσταση του ψηλού κυλινδρικού λαιμού, που πλαισιώνεται από αβακωτό κόσμημα και μαίανδρο, απεικονίζεται ένα ερωτικό ζευγάρι, ίσως ο Θησέας και η Αριάδνη, μορφές σημαντικές στην κρητική μυθολογία. Τα περιγράμματά τους δηλώνονται με εγχάραξη και μελανό χρώμα, που απλώνεται στον ανοιχτόχρωμο πηλό, ενώ η κόμη και το ανδρικό ένδυμα είναι ολόβαφα. Η γυναικεία μορφή είναι δύσκαμπτη, αντίθετα με την ανδρική, που έχει κίνηση και έντονο διασκελισμό. Στον ώμο του αγγείου απεικονίζονται δύο λιοντάρια να κυνηγούν ελάφια και αγριοκάτσικα, μορφές που συναντώνται συχνά τόσο στη σύγχρονη κρητική μεταλλοτεχνία όσο και στην πηλοπλαστική των μέσων δαιδαλικών χρόνων.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 675-640 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αφράτι, νεκροταφείο