Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Πλευρά Β της σαρκοφάγου της Αγίας Τριάδας με παράσταση πομπής σε ιερό
Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας

Μοναδική στο είδος της λίθινη σαρκοφάγος, που βρέθηκε σε τάφο της Αγίας Τριάδας και περιείχε την ταφή κάποιου πρίγκηπα. Είναι επιχρισμένη με κονίαμα και ζωγραφισμένη με την τεχνική της τοιχογραφίας. Οι παραστάσεις, που καλύπτουν όλη την επιφάνειά της με τη μορφή ζωφόρου, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα έθιμα ταφής των ανώτερων αξιωματούχων στα χρόνια της μυκηναϊκής κατοχής της Κρήτης. Στη μία μακρά πλευρά παριστάνεται πομπή γυναικών, θυσία ταύρου υπό τους ήχους αυλού και προσφορές σε βωμό μπροστά από διπλό πέλεκυ, ιερό με επίστεψη κεράτων καθιερώσεως και ιερό δένδρο. Στην άλλη μακρά πλευρά εικονίζονται δύο σκηνές: στο αριστερό μέρος ιέρειες μεταφέρουν το αίμα του θυσιασμένου ταύρου με τη συνοδεία μουσικού με λύρα, και το μεταγγίζουν σε άλλο αγγείο, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διπλούς πελέκεις. Δεξιά, άνδρες ντυμένοι με δέρματα ζώων, σε πομπή, προσφέρουν ομοίωμα πλοίου και ζώα στο θεοποιημένο νεκρό, ο οποίος στέκεται μπροστά από ένα ναόμορφο κτήριο και δίπλα σε βαθμιδωτό βωμό και δένδρο. Στις στενές πλευρές της σαρκοφάγου εικονίζονται ανά δύο γυναίκες επάνω σε άρματα, που σέρνουν άλογα και γρύπες, αντίστοιχα. Το αριστουργηματικό αυτό έργο διακρίνεται για τη ζωντάνια των χρωμάτων και την κίνηση των μορφών.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αγία Τριάδα