Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Ταυρομαχία, τμήμα τοιχογραφίας από την Κνωσό
Τοιχογραφία με παράσταση ταυροκαθαψίων

Στην τοιχογραφία σώζεται η πληρέστερη παράσταση των περίφημων ταυροκαθαψίων, των ριψοκίνδυνων αγώνων της μινωικής Κρήτης. Eικονίζονται οι διαδοχικές φάσεις τους, το πιάσιμο από τα κέρατα του ταύρου, το άλμα πάνω από το ζώο και η τελική προσγείωση, συνθέτοντας μία εικόνα που κυριαρχείται από φυσιοκρατία, ένταση και στιγμιαία κίνηση. Η παράσταση πλαισιώνεται από ζώνες που φέρουν σε γαλάζιο βάθος το λεγόμενο «κόσμημα του βράχου» σε λευκό, γαλάζιο και κίτρινο χρώμα. Στο κέντρο δεσπόζει ο ταύρος, που παριστάνεται σε «ιπτάμενο καλπασμό» και αποδίδεται με έντονο περίγραμμα, κυματιστή χαίτη και αποφασιστικό βλέμμα. Οι ανθρώπινες μορφές, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, είναι πλούσια στολισμένες με κοσμήματα και ψηλές μπότες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι και οι γυναίκες φορούν το ανδρικό περίζωμα. Η τοιχογραφία διατηρείται αποσπασματικά και σε αρκετά σημεία έχει συμπληρωθεί. Ανήκε σε μεγαλύτερη σύνθεση, που αναπτυσσόταν σε μετόπες, μια από τις οποίες βρίσκεται στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, λίγο μετά το 1550 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, ανάκτορο