Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άποψη του λέβητα με προτομές γρυπών
Λέβητας με προτομές γρυπών

Αξιόλογο δείγμα κεραμικής της ανατολίζουσας περιόδου στην Κρήτη, το οποίο μιμείται μεταλλικό αγγείο. Ο λέβητας έχει βαθύ σφαιρικό σώμα και τρεις πλαστικές προτομές γρυπών στον ώμο, σε συμμετρική διάταξη. Η επιφάνεια του αγγείου καλύπτεται με τη χαρακτηριστική πλούσια γραπτή καστανόχρωμη διακόσμηση, ενώ στο κατώτερο τμήμα του σώματος, ανάμεσα σε ταινίες, υπάρχει ζώνη με ομόκεντρους κύκλους. Το ανώτερο μέρος διαιρείται με συστήματα τριγλύφων σε έξι μετόπες. Οι τρεις μεγαλύτερες καταλαμβάνονται από τους πλαστικούς γρύπες, των οποίων τα ανατομικά χαρακτηριστικά τονίζονται ζωγραφικά. Στις τρεις ενδιάμεσες μετόπες αποδίδονται κατά σειρά μία καθιστή σφίγγα με διάδημα στο κεφάλι και περιλαίμιο, ένα καθιστό λιοντάρι και δύο αντιθετικά ζεύγη πτηνών επάνω και σχηματοποιημένοι ρόδακες ανάμεσα σε διακοσμητικές ταινίες κάτω. Το αγγείο εντάσσεται στη σημαντική κατηγορία των πήλινων δίνων με πλαστικές προτομές γρυπών, που χρονολογούνται στον 7ο αι. π.Χ. Ανάλογα αγγεία έχουν βρεθεί στη Γόρτυνα και στην Κνωσό.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, περίπου 700 π.Χ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Π 7944