Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Ταφικός πίθος

Μεγάλο αγγείο, που περιείχε την τέφρα από την καύση του σώματος του νεκρού. Η επιφάνειά του καλύπτεται από ζώνες με πυκνή γεωμετρική διακόσμηση. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο γυναικείες μορφές κάτω από τις λαβές. Φορούν πόλο στο κεφάλι και έχουν τα χέρια υψωμένα, παραπέμποντας στη γνωστή κρητική θεά με υψωμένα χέρια. Με εξαίρεση τη φυσιοκρατική απόδοση του κεφαλιού, τα υπόλοιπα στοιχεία των μορφών, όπως το τριγωνικό σχήμα του στέρνου ή το παραλληλόγραμμο του κατώτερου ενδύματος, παραπέμπουν στην εντελώς αυστηρή, γεωμετρική δόμηση. Το αγγείο αυτό μαζί με έναν αμφορέα αττικού τύπου από τη Φορτέτσα αποτελούν τα μοναδικά παραδείγματα της πρωτογεωμετρικής Β εποχής (850-820 π.Χ.) με απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 850-820 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, νεκροταφείο Φορτέτσας