Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Υδρία τύπου Hadra

Τυπικό δείγμα των μελανόγραφων αγγείων από πηλό καλής ποιότητας, της κατηγορίας Hadra, που οφείλουν την ονομασία τους στην πτολεμαϊκή νεκρόπολη κοντά στην Αλεξάνδρεια. Το αγγείο έχει μεγάλο, σχεδόν σφαιρικό σώμα, ψηλό λαιμό, οριζόντιες κυλινδρικές λαβές και κυλινδρικό πηνίο στην ένωση του χείλους με την κατακόρυφη λαβή, ενώ ιδιαίτερος είναι ο σχηματισμός του χαμηλωμένου πυθμένα, που εισχωρεί στην κωνική βάση. Η επιφάνεια της υδρίας είναι καλυμμένη με επίχρισμα στο χρώμα του πηλού και διακοσμείται με γραπτά φυτικά θέματα: ο λαιμός με δάφνινο στεφάνι, ο ώμος με ζεύγη φύλλων και το ανώτερο τμήμα του σώματος με δύο μετόπες ανάμεσα σε ταινίες. Στην κύρια όψη τη μετόπη γεμίζει κλαδί με φύλλα και άνθη κισσού, ενώ στην πίσω όψη από τη βάση της λαβής κρέμεται ζεύγος διπλών ελίκων. Το αγγείο μπορεί να περιληφθεί στον κύκλο των έργων του «ζωγράφου των δάφνινων στεφανιών», πρώιμου αγγειογράφου του εργαστηρίου της «Δάφνης», με κύρια καλλιτεχνική δραστηριότητα στο χρονικό διάστημα 260-240 π.Χ.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 255 - 245 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Φαιστός, Καμηλάρι