Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Πώμα υστερογεωμετρικής κάλπης με ανθρώπινη παράσταση
Πώμα κάλπης

Αξιόλογο δείγμα της ύστερης γεωμετρικής κεραμικής στην Κρήτη. Το πώμα είναι θολωτό, με λαβή διαμορφωμένη σε κεφαλή ζώου. Η επιφάνειά του καλύπτεται με πλούσια γεωμετρική διακόσμηση και από μία μοναδική για την εποχή παράσταση. Μία ανδρική μορφή όρθια, στραμμένη προς τα δεξιά, κρατάει στο δεξί χέρι αντικείμενο με τρεις κυματιστές γραμμές, ενώ στο αριστερό κρατάει πτηνό. Μπροστά στα πόδια της εικονίζεται δεύτερο πτηνό, που αγγίζει με το ράμφος του τη λαβή ενός τριποδικού λέβητα, μέσα στον οποίο βρίσκεται τρίτο πτηνό. Κάτω από το λέβητα, μέσα από το έδαφος ξεπροβάλλει ανθρώπινη προτομή. Η παράσταση έχει θεωρηθεί μία από τις πρωιμότερες απεικονίσεις του Δία με τον κεραυνό στο δεξί χέρι. Τα πτηνά και ο τριποδικός λέβης πιθανόν να συνδέονται με μαντικές δοξασίες, ενώ η μορφή κάτω από το λέβητα ενδεχομένως σχετίζεται με κρητική θεότητα, ίσως τη Ρέα, που συνδέεται στενά με τον Δία. Παρόμοια θολωτά πώματα έχουν βρεθεί τόσο σε ιερά όσο και σε οικισμούς και είναι βέβαιο ότι είχαν διπλό προορισμό.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 770 - 735 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, νεκροταφείο Φορτέτσας