Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Ασημένια πόρπη
Πόρπη τριμερής

Εντύπωση προκαλεί η ασημένια τριμερής πόρπη, τόσο για την τεχνική της όσο και για την κομψότητά της. Αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία είναι κατάφορτα από διακοσμητικά στοιχεία, φυτικά και γεωμετρικά. Στο κεντρικό στοιχείο της πόρπης μια ένθετη κόκκινη πέτρα από υαλόμαζα φωτίζει μικρό πολύφυλλο ρόδακα και περιγράφεται από φυτικό στεφάνι και ζώνη με εναλλασσόμενα άνθινα και φυλλώδη κοσμήματα. Το κέντρο των ακραίων στοιχείων κοσμείται με ρόδακα, ο οποίος περικλείεται από κυκλικό πλαίσιο με τριφυλλόσχημα κοσμήματα. Στα διάκενα των στοιχείων επαναλαμβάνονται παρόμοια φυτικά θέματα. Το εξωτερικό περίγραμμα της πόρπης ακολουθεί ταινία με μικρές και μεγάλες στιγμές. Η διακόσμηση είναι έκτυπη. Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα, το οποίο έγινε με μεράκι και περίσσια αγάπη και καταδεικνύει τη δεξιότητα του συγκεκριμένου τεχνίτη, ο οποίος ξεφεύγει από τα στενά βιοτεχνικά πλαίσια.

Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή, γ΄ τέταρτο - τέλη 19ου αι.
Διαστάσεις: μήκος: 0,22 μ., πλάτος: 0,135 μ.