Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Πήλινο ομοίωμα ιερού με λατρευτές
Ομοίωμα ιερού με λατρευτές

Ομοίωμα ορθογώνιου οικοδομήματος, από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της μινωικής μικροπλαστικής, που σχετίζονται με τη λατρεία. Στην πίσω μακρά πλευρά του υπάρχει τοίχος με τρία παράθυρα, ενώ η πρόσοψή του είναι ανοιχτή, με δύο κίονες στις γωνίες. Στο εσωτερικό του, κατά μήκος του τοίχου, τέσσερις μορφές κάθονται σε μικρά καθίσματα. Μπροστά από κάθε μορφή υπάρχει αμφίκοιλος βωμός ή τράπεζα προσφορών, ενώ επάνω στους δύο κεντρικούς βωμούς βρίσκεται από μία μικρή φιάλη. Δύο ακόμη μορφές είναι γονατισμένες πίσω από τους βωμούς και τείνουν τα χέρια προς τις καθήμενες, η μία κρατώντας ανοιχτό αγγείο. Πρόκειται για τελετουργική σκηνή, στην οποία λατρευτές αναθέτουν προσφορές σε νεκρούς ή θεούς. Παρόμοια ομοιώματα ιερών είναι γνωστά στην Κρήτη αλλά και στην Αίγυπτο, όπου συνηθίζονται οι απεικονίσεις δείπνων προς τιμή των νεκρών. Το έργο έχει συγκολληθεί και συμπληρωθεί σε τμήματα της βάσης και των κιόνων, ενώ στην επιφάνειά του διατηρούνται ίχνη κόκκινου χρώματος.

Τόπος Εύρεσης: Φαιστός, Θολωτός τάφος του Καμηλάρη
Αριθμός Ευρετηρίου: AE 15074