Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άποψη της δεκατετράπλευρης αιγυπτιακής σφραγίδας
Δεκατετράπλευρη σφραγίδα

Ασυνήθιστα μεγάλη σφραγίδα, μοναδική για τη μορφή της αλλά και για τις παραστάσεις που την κοσμούν. Το κύριο σώμα της είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, εξαρτάται από ένα μικρό κυλινδρικό στέλεχος και τέμνεται σε τρία σημεία σχηματίζοντας τρεις κύβους. Οι σφραγιστικές επιφάνειες, που δημιουργούνται, είναι συνολικά δεκατέσσερις, στις πλευρές του κύβου, στη βάση του παραλληλεπιπέδου και στην κορυφή του κυλίνδρου. Όλες φέρουν περίγραμμα από διπλή λεπτή γραμμή, μέσα στο οποίο έχουν χαραχθεί ιερογλυφικά σημεία, εικονιστικές παραστάσεις και διακοσμητικά θέματα. Από τα ιερογλυφικά σημεία αναγνωρίζονται το χέρι, το πόδι και το σείστρο, ενώ παρόμοια σημασία ίσως έχουν ένα καλάθι και ένα αιγοειδές ζώο. Στη μία πλευρά της σφραγίδας εικονίζονται τετράποδα ζώα, στην άλλη ένας άνδρας που κρατάει καλάθι, ενώ στην κορυφή και στη βάση υπάρχουν ανεξάρτητα σφραγιστικά θέματα, ένας οκτάφυλλος ρόδακας και ένας αίγαγρος. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα δείγματα γραφής στην Κρήτη, που βρέθηκε μαζί με άλλες τρεις σφραγίδες με ιερογλυφικά σύμβολα.

Χρονολόγηση: Εποχή του Χαλκού
Τόπος Εύρεσης: Αρχάνες