Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα ή Διόνυσου, αντίγραφο των ρωμαϊκών χρόνων
Άγαλμα Διόνυσου ή Απόλλωνα

Υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα, που εικονίζει τον Απόλλωνα ή το Διόνυσο. Τοποθετείται χρονολογικά στη ρωμαϊκή περίοδο (1ος αι. μ.Χ.), ωστόσο, αποτελεί αντίγραφο κάποιου χαμένου έργου των ελληνιστικών χρόνων. Ο θεός αποδίδεται όρθιος, σε χαλαρή στάση, να ακουμπάει με το αριστερό χέρι σε έναν κορμό δένδρου. Από τη μορφή λείπουν το κεφάλι, το αριστερό χέρι και ο δεξιός βραχίονας, ενώ η δεξιά παλάμη σώζεται ανεστραμμένη πάνω στο δεξί ισχίο. Το πλούσιο σε πτυχές ιμάτιο αφήνει γυμνό το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και πέφτει μόνο πάνω στα πόδια. Οι πλόκαμοι των μαλλιών, που διατηρήθηκαν στους ώμους, οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για άγαλμα που εικονίζει τον Απόλλωνα ή το Διόνυσο, καθώς και οι δύο θεοί παριστάνονται με παρόμοια κόμμωση και διακρίνονται κυρίως από τα αντικείμενα που κρατούν στα χέρια τους, είναι δε αξιοσημείωτο ότι στη Χαλκίδα είναι διαπιστωμένες οι λατρείες και των δύο.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, περίπου 100 μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Χαλκίδα, Άγιος Ιωάννης