Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Τμήμα ανάγλυφου πίθου

Τμήμα από πίθο αρχαϊκής εποχής με εντυπωσιακή ανάγλυφη διακόσμηση. Οι πίθοι αυτού του είδους ήταν τροχήλατοι και διέθεταν ζώνες διακόσμησης με παραστάσεις και διάφορα άλλα μοτίβα. Το θραύσμα του συγκεκριμένου πίθου σώζει δύο ζώνες με ανάγλυφες παραστάσεις. Η ανώτερη εικονίζει πολεμιστές σε μάχη, ενώ στην κατώτερη παριστάνονται νεκροί άνθρωποι, που κατασπαράσσονται από αρπακτικά πουλιά. Χαρακτηριστική είναι η απόδοση των τσιμπημάτων των πουλιών στα σώματα, με μικρές εγχαράξεις. Οι νεκροί παρουσιάζονται εναλλάξ, ένας με τη ράχη προς τα κάτω και ένας με τη ράχη προς τα πάνω, ενώ το κεφάλι είναι γυρισμένο προς τα πάνω. Για τη χρονολόγηση του πίθου σημαντικές πληροφορίες δίνει η κόμμωση των νεκρών, που αποδίδεται με τη χαρακτηριστική δαιδαλική τεχνοτροπία. Το θραύσμα του πίθου σε μεταγενέστερους χρόνους είχε χρησιμοποιηθεί ως επένδυση των τοιχωμάτων ενός πηγαδιού στην αρχαία πόλη της Ερέτριας.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 700 - 680 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ερέτρια