Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Επιτύμβια στήλη με ανδρική μορφή και σκύλο

Αξιόλογη επιτύμβια στήλη, της οποίας λείπει το ανώτερο τμήμα. Στην ανάγλυφη παράσταση εικονίζεται ένας γυμνός νέος, που κρατάει στο δεξί του χέρι ένα πουλί από τα φτερά και στο αριστερό στλεγγίδα, ένδειξη ότι πιθανότατα πρόκειται για αθλητή. Στο πίσω μέρος των ποδιών του εμφανίζεται ένας γεροδεμένος σκύλος, που πλησιάζει το ρύγχος του στο πουλί. Η χαλαρή στάση του αθλητή με σταθερό το αριστερό πόδι έρχεται σε αντίθεση με την οριζόντια κίνηση, που εκφράζει ο σκύλος, περνώντας μπροστά από την παραστάδα της στήλης, στοιχείο που προσδίδει στο ανάγλυφο ορμή και ζωντάνια. Το ότι τμήματα του αναγλύφου εξέχουν από τα όρια της στήλης αποτελεί ένδειξη για τη χρονολόγηση του έργου στην ύστερη κλασική περίοδο (β΄ τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.). Ανάλογη θεματογραφία εμφανίζεται σε αττικές και βοιωτικές στήλες, ενώ η τεχνοτροπία αποκαλύπτει αττικά και ιωνικά στοιχεία. Η στήλη αποτελεί, ωστόσο, έργο τοπικού ευβοϊκού εργαστηρίου.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 375 - 350 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Εύβοια, Φύλλα