Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Ερυθρόμορφη λήκυθος

Χαρακτηριστική αττική λήκυθος, που τοποθετείται χρονολογικά στην πρώιμη κλασική περίοδο (475-450 π.Χ.), αλλά έχει το σχήμα, που απέκτησαν οι λήκυθοι αργότερα, μέσα στην κλασική περίοδο. Η γραπτή διακόσμηση με την ερυθρόμορφη τεχνική καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του σώματος και του ώμου του αγγείου. Τον ώμο καλύπτουν ανθέμια, ενώ στην κύρια παράσταση εικονίζονται δύο ανθρώπινες μορφές. Αριστερά μία γυναίκα, που φορεί χιτώνα, ιμάτιο και κεκρύφαλο στο κεφάλι, και κρατεί στα χέρια της ταινία. Δεξιά ένας άνδρας, ντυμένος με χιτώνα και κρατώντας ράβδο στο χέρι, ετοιμάζεται μάλλον να αναχωρήσει. Ανάμεσά τους εμφανίζεται ένας κάλαθος γεμάτος με μαλλί. Χαρακτηριστική είναι απόδοση των μορφών, που μπορούν εύκολα να συγκριθούν με αγάλματα της ίδιας χρονικής περιόδου. Η λήκυθος ανήκει στη Συλλογή Οικονόμου.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 475 - 450 π.Χ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΧ 2741