Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Υδρία με γεωμετρική διακόσμηση

Αριστουργηματική μικρή υδρία, τυπικό δείγμα της κεραμικής των γεωμετρικών χρόνων. Πρόκειται για αγγείο μεταφοράς υγρών, κυρίως νερού. Διαθέτει λεπτή βάση, ωοειδές σώμα με δύο οριζόντιες λαβές στο ανώτερο τμήμα του, ψηλό λαιμό και στόμιο με λεπτό χείλος. Τμήματα του σώματος λείπουν και έχουν συμπληρωθεί. Η ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του αγγείου, χαρακτηριστικό της χαλκιδικής κεραμικής, είναι καλυμμένη με γραπτή διακόσμηση, η οποία χωρίζεται σε ζώνες με παράλληλες γραμμές και συνδεόμενες σπείρες. Η κύρια ζώνη, στο ύψος των λαβών, χωρίζεται σε μετόπες, που διακοσμούνται εναλλάξ με πτηνό και φυτικό μοτίβο. Στη μετόπη του λαιμού παριστάνονται δύο αντιθετικά άλογα, που πλαισιώνουν το «δένδρο της ζωής». Η υδρία κατασκευάσθηκε από ευβοϊκό εργαστήριο και αποδεικνύει την ικανότητα των Ευβοϊτών τεχνιτών να παράγουν σπουδαία έργα τέχνης.

Χρονολόγηση: Πρώιμοι Ιστορικοί Χρόνοι, 800 - 700 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Χαλκίδα