Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Πάλη Ηρακλή με Κένταυρους, κύρια όψη μελανόμορφου αμφορέα
Μελανόμορφος ταφικός αμφορέας

Ταφικός αμφορέας, που βρέθηκε στην παράκτια νεκρόπολη της Ερέτριας. Κατασκευάσθηκε από ευβοϊκό εργαστήριο γύρω στο 560 π.Χ. και προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την τοπική κεραμική παραγωγή της περιόδου αυτής. Έχει ωοειδές σώμα, μικρό πόδι, φαρδύ λαιμό με μεγάλο εξέχον χείλος και διαθέτει δύο κάθετες στο σώμα του λαβές. Το ανώτερο τμήμα του σώματός του κοσμείται με μελανόμορφες παραστάσεις. Στη μία πλευρά εικονίζεται αριστερά ο Ηρακλής φορώντας τη λεοντοκεφαλή να μάχεται δύο Κενταύρους, που κινούνται προς τα δεξιά έτοιμοι να ξεφύγουν. Ωστόσο, τα τραύματα από βέλη προδίδουν τη μοίρα τους, που θα είναι η ίδια με αυτή του Κενταύρου, που βρίσκεται ήδη νεκρός στο κέντρο τη παράστασης. Στην άλλη πλευρά του αγγείου εικονίζεται η Πότνια Θηρών, η γυναικεία θεότητα, δαμάστρια των άγριων ζώων, μαζί με πομπές άλλων θεοτήτων. Ο λαιμός, το κατώτερο τμήμα του σώματος και οι λαβές του αγγείου καλύπτονται με σκουρόχρωμο επίχρισμα και παραμένουν αδιακόσμητα. Το χείλος είναι διακοσμημένο σύμφωνα με τη μικρογραφική τεχνική, με πουλιά, ανθρώπινες μορφές και ανθέμια.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 560 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ερέτρια