Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Πρόχους φυτικού ρυθμού

Καλής ποιότητας πήλινη πρόχους, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του λεγόμενου φυτικού ρυθμού και τοποθετείται χρονολογικά στην πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο. Πρόκειται για κομψό αγγείο, με κωνικό σώμα, μικρή οπισθότμητη προχοή και μικρή ταινιωτή λαβή. Η ανοιχτόχρωμη επιφάνειά του καλύπτεται με γραπτές παραστάσεις σε μαύρο χρώμα, εμπνευσμένες από το φυτικό κόσμο. Το σώμα του αγγείου χωρίζεται σε τρία μέρη, σε καθένα από τα οποία αναπτύσσεται συστάδα τριών κρίνων, ενώ με μαύρο χρώμα καλύπτονται ο λαιμός, η προχοή, η λαβή και η βάση. Ο συγκεκριμένος ρυθμός διακόσμησης προέρχεται από την Κρήτη και η εύρεση αγγείων αυτού του είδους στην Εύβοια αποδεικνύει τις έντονες μινωικές επιρροές και τις σχέσεις της με το νησί του Μίνωα.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1600 - 1450 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Εύβοια, Βρωμούσα