Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας

Παναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση οπλισμένης Αθηνάς
Παναθηναϊκός αμφορέας

Χαρακτηριστικός παναθηναϊκός αμφορέας με πώμα, που βρέθηκε σε ιδιωτική οικία της αρχαίας Ερέτριας, μαζί με άλλους οκτώ. Οι παναθηναϊκοί αμφορείς ήταν μεγάλα αγγεία, τα οποία προσφέρονταν στους νικητές των Παναθηναίων γεμάτα με λάδι και διατήρησαν τη μελανόμορφη τεχνική ακόμη και στην κλασική εποχή. Στη μία πλευρά τους παρουσιάζεται πάντοτε η θεά Αθηνά με περικεφαλαία, δόρυ και ασπίδα, ενώ στην άλλη πλευρά εικονίζεται το αγώνισμα, στο οποίο νίκησε ο τροπαιούχος αθλητής. Τους εννέα αμφορείς πρέπει να έφερε στην Ερέτρια κάποιος κάτοικός της, οπωσδήποτε σημαντικός αθλητής, που είχε νικήσει στα Παναθήναια στο αγώνισμα της πάλης. Ο συγκεκριμένος αμφορέας χρονολογείται επακριβώς στο 363/2 π.Χ. Στη μία όψη του εικονίζεται η θεά Αθηνά στραμμένη προς τα αριστερά, με πλούσια πτυχωμένα ενδύματα, ενώ στην άλλη πλευρά εικονίζεται σκηνή πάλης.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 363/2 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ερέτρια, οικία, νότια της "οικίας με τα μωσαϊκά"